top of page

Hvorfor er ubegrænset skærmtid problematisk?

Denne blog er inspireret af det for nyligt udsendte program på DR kaldet “Eksperimentet: Familien som skærmjunkier.” Se de to afsnither. Programmet viser åbenlyst, at overdreven skærmtid har en negativ indflydelse på vores adfærd og velvære. Denne blog forklarer hvorfor.


Dopamin påvirker vores adfærd


Overdreven brug af YouTube, spil og sociale medier på smartphones, iPads og computere forstyrrer balancen af hjernens belønningssystem. Det er ikke naturligt for et menneske at blive bombarderet med den mængde stimulus, som konstant brug af vores elskede elektronik medfører. Da børns hjerner ikke er fuldt udviklede, har de naturligvis endnu sværere ved selv at styre det.


“Tidligere vidste man ikke, at hjernen har belønningssystemer for sansningen af kærlighed, lyst og sex, velbehag og madglæde. I stedet mente datidens videnskabsfolk, at det var sjælens mentale processer, som gjorde, at mennesket kun handlede for at opnå nydelse. Det var også disse processer, som gjorde, at mennesket kunne komme i en depressiv tilstand, hvor det manglede evnen til at opleve nydelse. 


Siden har man dog fundet ud af, at følelsen af glæde og lykke samt depressive tilstande opstår i hjernens neuronale kredsløb og hænger sammen med hjernens belønningstilstand, og at stoffet dopamin spiller en afgørende rolle for den menneskelige sindstilstand. 


Sjælens mentale processer og den menneskelige higen efter lykke er altså et samspil med dopamin.” – videnskab.dk


Vores adfærd er i høj grad styret af en søgning efter at få udløst vores belønningsstoffer som dopamin. Er ens egenproduktion af eksempelvis dopamin forringet, vil man derfor være endnu mere hungrende efter stimuli, der udløser dette.


Overdrivelse fremmer forståelsen.


Ubalanceret blåt lys ødelægger vores øjne


Ubalanceret blåt lys hentyder til den type lys, som vores elektroniske udstyr og LED-pærer udsender. Solens lys har et enormt spektrum af forskellige bølgelængder såsom ultraviolet, blåt, grønt, gult, rødt og vigtigst af alt infrarødt. Sollys er derfor balanceret, mens det lys vi stirrer ind i meget af tiden er lige det modsatte. En stor del af lyset fra elektronik er blåt lys, der defineres som bølgelængder mellem 450 og 495 nanometer (nm).


Det ubalancerede blå lys der blæser ud i knolden på os fra vores elektronik og LED-pærer er meget unaturligt og beskadiger vores øjne.


Kunstigt blåt lys fra moderne elektronik ødelægger vores øjne ved at beskadige såkaldte “retinal pigment epithelial”-celler (RPE-celler) i vores øjne, som har en masse funktioner såsom at holde andre typer celler i vores øje sunde og raske. Beskadigelse af RPE-cellerne kan derfor føre til celledød og blindhed. Et nyere studie har vist, hvordan det blå lys udsendt af vores elektronik skaber kemiske reaktioner i vores øjne, der fører til celledød og “maculadegeneration”, der er en væsentlig faktor i accelereret blindhed.


Nedsat søvnkvalitet og forstyrret biologisk rytme


Hvad er vores biologiske rytme?


“Normalt, når man taler om et biologisk ur, er der er tale om en kvinde, der er nået til et sted i sit liv, hvor uret begynder ’at tikke’ – hun skal snart til at have børn. Men faktisk har alle mennesker, hankøn som hunkøn, et biologisk ur i hjernen, og for at det ikke skal være løgn, har vi endda to. En i hver hjernehalvdel.


Vores biologiske ure styrer vores døgnrytme, og alt hvad sig dertil hører: Hvornår vi sover og er vågne, vores stofskifte, fødeoptagelse, blodtryksregulation, temperatur og udskillelse af hormon.” – videnskab.dk


Hvis din biologiske rytme er i ubalance, er hele din biologi i ubalance.


Hvorfor er det ubalancerede blå lys et kæmpe problem, når det er mørkt udenfor?


Fordi når det kunstige blå lys fra elektronik eller LED-pærer fortæller vores hjerne, at det er højlys dag, så ødelægger det vores systems evne til at tilpasse sig årstiden og tiden på døgnet. I forhold til søvn er det essentielle problem, at det bremser udskillelsen af søvnhormonet melatonin, hvilket forringer kvaliteten af vores søvn voldsomt. Melatonin er en ekstremt vigtig antioxidant og har ufatteligt mange egenskaber, hvoraf en af dem er den temmelig vigtige anti-cancer komponent. Læs lige det en gang til og reflektér over denne sammenhæng.


Uddybning af ovenstående inklusiv referencer kan du finde her:


LINK: Dit lysmiljø smadrer din søvnkvalitet og helbred


Blåt lys fra elektronik og LED-pærer bremser udskillelsen af melatonin.


Konklusion


Ubegrænset skærmtid påvirker os alle negativt, men børn er ekstra udsatte, da deres nervesystem ikke er fuldt udviklet. Tag det seriøst!

201 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page